Vecka 17 - Friidrotten får mig att må bra

Jag hade skrivit ett långt inlägg om de ångestkänslor jag känt den senaste veckan.  När jag var klar med de många meningarna om hur det varit läste jag det och sedan raderade jag allt. För jag insåg att det fick mig att verka må sämre än vad jag gör. 
 
Jag har känt lite ångestkänslor den veckan. Vill inte kalla det ren och skär ångest för det är inte rättvist mot de som lever med det på riktigt. Men inslag av det som gör det svårt att gå upp morgonen, en ihållande oro i kroppen och tryck över bröstet som inte direkt gör det enklare att träna. 
 
Men inget farligt. Inget som varken jag eller någon annan behöver oroa sig över. Däremot något jag måste anpassa mig efter. Sänka kraven vissa dagar. Men jag känner mig själv,  jag har levt med det här i många år, vissa perioder dagligen i flera månader. Jag vet när jag skall trycka på och jag vet när jag skall hålla tillbaka. Jag vet att det går över. Jag känner den här kroppen så väl nu. 
 
Oavsett hur träningen går så är jag så glad att jag har friidrotten. För den får mig att må bra,  det finns alltid något jag kan göra som jag tycker är kul, som lockar fram det där barnsliga i mig som får mig att må bra, som lättar lite på trycket på hjärtat, öppnar upp bröstet, fyller på kroppen energi och glädje. Som får mig att le. Får kroppen att le. Friidrotten får mig helt enkelt att må bra. 
 
Veckans träning: 
Måndag : friidrott 
Tisdag : lite fotstyrka på morgonen. Friidrott på kvällen 
Onsdag : sen styrketräning 
Torsdag : vila 
Fredag : styrketräning 
Lördag: lite fotstyrka och rörlighet 
söndag: vila 
 
Inte så mycket innehåll den här veckan men det får vara så. Acceptera och gå vidare. Det är sån här jag är. Jag kan inte göra mer än försöka och vara snäll mot kroppen.  Nu skall det bli skönt att sova, avsluta den här veckan och starta upp en ny. Det känns bra :) 
 
 
 

Vecka 16 - Tålamod

Så här har veckans träning sett ut:
Måndag: Friidrott. Lätt träning. Lätt, lätt löpskolning utan power, utan explosivitet och såvidare. Sedan en cirkel med höga knän i tjockmatta, längdhopssrytm, tåhävningar, höflyft. Och så häckgång utan studs eller liknande. Snällt mot smalbenen.
Tisdag: Morgonträning: 25 min TRX.
Kväll: Friidrott. Längdhopp med kort, kort ansats där jag lagt ut idrottsmattor så att underlaget skulle vara snällt. Gick faktiskt riktigt bra. 
Onsdag: Styrketräning. 
Torsdag: Morgonträning i form av foamroller och fotstyrka.
Kvällsträning: Friidrott. Lite häck med lätt studs (gick faktiskt bra men fick se till att inte göra så många repetioner). 
Fredag: Styrketräning med Henke. 
Lördag: Vila
Söndag: Styrketräning. 
 
Jag var på sista delen på friidrottsutbildningen igår. Jag hade bestämt (med medhåll från coach) att jag skulle låta bli att deltaga på det med löpning, hopp, studs eller något som kunde vara jobbigt för smalbenen. Så jag var med och lyssnade och tog in. Det var faktiskt nyttigt och givande det med. Jag testade att i alla fall jogga med de andra vid uppvärmningen men efter tre steg insåg jag att det var lönlöst och dumt för jag hade ont. Idag känns det i underbenen men smärtar inte. 
 
Det är tålamod som gäller nu. Tålamod, tålamod och tålamod. Helst av allt hade jag velat hoppa, hoppa och hoppa istället. Och arbeta fram ett bra löpsteg. Och kämpa med de sista stegen in mot plankan. Ge gärnet helt enkelt. Men nu är det inte så. Jag får i stället bara andas och acceptera att läget är så här och tänka att varje träning jag gör är ett steg framåt och tillslut kommer jag att kunna göra det jag vill. Snart kommer mina smalben ha tränats upp så jag kan träna som jag vill. 
 
Men det är inte alltid enkelt och det händer att jag suckar. Men samtidigt så är jag så glad att jag får göra det här. Så jag försöker att se på det med positiva ögon. Lära mig av allt som sker, ta in alla alternativa övningar och sätt att träna och liksom tänka att min övningsbank bara blir större och större ju mer jag får testa på alternativ när det tänkta inte fungerar. 
 
Och de tillfällen då jag tänker att det kanske är lika bra att skippa allt det här eftersom det känns lite omöjligt, säger jag till mig själv att minnas tillbaka till alla de stunder under de senaste åren som jag gått runt och längtat efter att få göra det här. Det ger mig tålamod att fortsätta kämpa. 

 Att våren är här gör mig lycklig och det hjälper mig att hålla fokus på annat än det inte går som jag vill :)

Vecka 15 - Endast konstaterande

Jag väljer att inte ha några känslor ikväll. För just nu svämmar det mest bara över. Jag är trött, jag vet inte varför men jag är trött och då är mina känslor exakt över allt och är upphöjda i tusen och ja, det blir inte rättvist mot...mig själv. Så jag gör endast konstaterande ikväll. 
 
Veckans konstaterande: 
- Vänta några veckor till med jogg. 
- Undvik kraftfulla löpningar.
- Skulle vara roligt att köpa kula och annat kastmaterial som jag kan använda nu när det blir utomhusträning.
- Längdhopp och höjdhopp är en dålig kombination för JHH.
- Höjdhopp är inte ens aktuell för mina underben just nu.
- Men! Modigt att testa på något som jag vet att jag har svårt för.
- 3x20 utfall med 12kg kettlebell i varje hand från blå 20kg platta och bakåt - det går faktiskt!
- Bra med mycket fotstyrka. Kommer jag ha nytta av framöver. 
- Ta det lugnt med all form av löpning veckan som kommer.
- Och ja, alla olika former av hopp också för den delen. 
- Det är dags att ta fram den barnsliga sidan, tänka outside the box och hitta alla möjliga alternativa övningar som kommer hjälpa mig framåt i längdhoppet. 
- Styrketräningen går riktigt, riktigt bra nu. 
 
Veckans träning
Måndag - Egen träning utomhus med bland annat intervaller
Tisdag - Morgonpasset: Fotstyrka och rörlighet. Kvällspasset: Längdhopp och höjdhopp
Onsdag - Styrketräning. Tufft pass ben, lätt pass överkropp. 
Torsdag - Morgonpasset: Fotstyrka och rörlighet. Kvällspasset: 30 min motinscykel + längdhoppsrytm
Fredag - Styrketräning. Lätt pass ben, tufft pass överkropp
Lördag - Vila
Söndag: Styrketräning. Lätt pass.

Och så har jag sett massa fin natur OCH haft massa trevligt sällskap! Riktigt trevligt!