Lära känna kroppen

Jag hade en tanke igår att köra fotstyrka och rörlighet innan jobbet idag. Men efter en natt med orolig sömn och stundtals kändes det som jag hade ont i halsen Hoppade jag det. Efter bara 4 timmars sömn mellan söndag och måndag (sommartidövergången är inte min favorit) och en heldag igår kände jag att jag kan antingen välja att ge kroppen lite mer sömn och vila och kan genomföra kvällen och resten av veckans pass eller så går jag upp, kör den tänkta rörligheten och fotstyrkan och är iväg mellan 07.20-20.30 men vaknar dålig, på riktigt, imorgon istället och träningen de kommande dagarna får strykas.
 
Jag önskar att min kropp hade klarat av att jag tyckte på den att gå upp nu på morgonen och många gånger handlar det om att inte känna utan att vara göra. Till en viss nivå. För det är nämligen så att jag börjar lära mig var gränserna går någonstans. Jag börjat lära känna min kropp nu så att jag vet att halsontliknande symtom är tecken på att sömnen är dålig. 
 
Som ni kanske minns så hade jag rätt mycket strul med halsont i slutet av förra året och början av detta. När jag sedan fixade till sömnen och såg till att få mina timmars sömn minskade det väldigt mycket. Halsont är min kropps sätt att säga till mig att nu är det dags att vila. Så idag väljer jag sova lite extra och inte ge kroppen två långa dagar så att jag faktiskt också kan träna Imorgon. Fotstyrkan och rörligheten kan jag få in i träningen ändå. Så nu blir det jobb och sedan friidrott. 
 
Från i lördags, då sken solen och det var fint väder på morgonen 
 

Vecka 13 - Utveckling framåt

Det finns både fördelar och nackdelar med att sammanfatta en vecka. Fördelarna är att det är lätt för mig att gå tillbaka och snabbt få en överblick över min träning och det ofta är bra att just göra en summering av träningen. En av nackdelarna är att man inser hur snabbt dagarna går. Det känns ju som jag igår satt och skrev en sammanfattning på veckan som gått. Är det redan en vecka sedan? Det är visserligen ingen så stor nackdel utan mer bara att de belyser hur fort dagarna går. 
 
Om man skall sammanfatta den här veckan så vill jag välja att beskriva det så här: Utveckling framåt. 
 
Jag gjorde en utav mina bästa friidrottsträningar någonsin i måndags. Utöver löpskolning och fotstyrka var det också sprintinriktade övningar. Jag valde att köra utan skor för att tvinga mig själv att springa mjukt. Och oj så bra det gick! Det verkligen flöt på. Jag hade känsla och rytm. Det kändes riktigt, riktigt bra! Jag har valt att springa utan skor tidigare men inte alls fått samma svar på det men nu kändes det som jag kunde satsa helt och att kroppen och även underbenen var med på det. Härligt!! Däremot så var mina vader ömma och träningsvärkdrabbade och framsida av underbenen var rejält trötta så tisdagens friidrott blev enbart lätt hoppning. Känner mig ändå riktigt nöjd! 
 
Fredagen bjöd ju som sagt på riktigt bra träning och jag känner mig fortfarande rikigt nöjd över detta. Det gör mig peppad att fortsätta köra min styrka. Det här med att följa upp träningen och anteckna är verkligen något jag uppskattar. Det är skönt att gå utanför känslorna och se på papper att jo, det går faktiskt framåt. 
 
Tanken var att jag skulle köra ett styrkepass idag men istället får de bli vila för jag får hoppa in och jobba. Jag hade kunnat välja att stressa i mig mat, stressa igenom ett träningspass och sedan stressa att duscha innan jag började träna. Men neh, då känns det faktiskt nästan bättre att köra dubbla pass imorgon. Jag är egentligen inte förtjust i det för det blir sällan riktigt bra när jag tränar direkt efter jobbet när jag jobbar tidigt men tanken på att stressa känns ännu mindre lockande. Desstom är det ett lätt styrketräningspass och jag är lite revanschsugen på mig själv efter förra måndagen då det tog tre timmar (typ) innan jag kom igång med träningen. Det är vansinnigt. Imorgon är det bara att ställa in rätt fokus. Först jobb. Sedan direkt träning. Hem och äta. Sedan träning igen. Efter det bara släppa allt och vila kvällen ut. Skall bli spännande att se hur det går. 
 
Veckans träning
Måndag - Styrketräning och friidrott
Tisdag - Friidrott
Onsdag - Styrketräning
Torsdag - vila
Fredag - Styrketräning med Henke
Lördag - lite friidrott
Söndag - Vila
 
Och nu går vi mot en ny vecka och allt vad den har att bjuda på. Vi går in i sista månaden med inomhusträning. Min tanke är nu att de här veckorna blandat satsa på själva uthoppet (få ett spätsigt och högt knä) blandat med att förlänga lite på ansatsen. För snart är det hoppning ute och då är målet att jag har förlängt ansatsen lite jämfört med innan inomhussäsongen. Styrketräningsmässigt känns det som jag fått en liten kick nu. Och planen är som den varit tidigare. Allt under kontroll där alltså. 
 
Hoppas ni haft en härlig vecka!
Har ingen bild från i måndags men den här var den mest lika

En inspirerad, förhoppningsfull och lycklig JHH

Åh, ikväll är jag alldeles lycklig. Jag har varit på friidrottsledarutbildning idag, utbildningen riktar sig mot ledare/tränare som skall träna/tränar barn som är mellan 7-10 år. För mig var det också en möjlighet för inspiration och kunskap (för jag är alldeles för (själv)upptagen och inne i att verkligen lära mig friidrotten, få in alla mina egna träningspass, jobb och få vardagen att fungera för att vara ledare just nu men i framtiden känns det absolut som något jag skulle kunna tänka mig). 
 
Nu efteråt är jag eld och lågor. Bland annat över att vara tillbaka i friidrottenshus. Vackra, underbara ställe. Att få kasta spjut igen men också över den tankeställare som jag fick under dagen: Jag kan ju faktiskt vissa saker. 
 
Av de saker som vi gick igenom idag var det få gånger jag fick en aha-upplevelse. Det var några nya övningar med medicinboll som jag inte träffat på innan men annars var allt bekant och jag kände mig väldigt bekväm med det. Det var snarare så att jag gick igång på allt och blev lite "skall det vara så här enkelt?" eller "detaljerna då?" Men jag insåg snabbt att vi ju snackar 7-10 år, vi snackar friidrott och rörelseglädje. Och det är det här jag menar med att jag för inne i det. Jag vill veta allt, veta varenda liten övnings eller rörelses syfte. Jag vill ha tanken och bakgrunden och anledningen. Medan 7-åringen  (oftast) vill ha lekfullheten och rörelseglädjen i friidrotten. Så jag fick liksom hindra mig själv och lugna mina tankar. (inte så att det på något sätt var dåligt det vi gick igenom...men mitt tänk var liksom inte riktigt rätt placerat).
 
Istället fick jag bara njuta av; "Jag kan det här, ja i alla fall i praktiken. Jag har gjort det här förr." 
Jag har aldrig tänkt så innan. Jag har bara sett det som jag har så mycket kvar att lära. Att vägen är så lång och att jag inte gått något alls på den. Men idag insåg jag att jag faktiskt har gått några steg. Jag kan faktiskt vända mig om och se att jag kommit någon vart. Det kändes så bra när jag insåg det.
 
Jag vet inte hur jag skall beskriva den känslan jag känner just nu mer än lycklig. Så galet lycklig att få hålla på med en utav de sakerna jag verkligen gillar. Friidrott. Lyckan över att få lära mig mer. Lyckan över att leva i det. Lyckan över att hålla i ett spjut igen och känna den där lilla nervositeten över att det är så svårt men tjusigt. Och jag känner mig så galet taggad att fortsätta träningen nu. Det känns också gott att ha (för tillfället endast första delen den andra kommer om några veckor) av utbildningen så att jag om några år kanske kan omvandla alla mina känslor och min kärlek till friidrotten till barnen (på en vettig nivå). 
 
Jag känner att det här inlägget blev väldigt flummigt men jag kan som sagt inte beskriva det mer än så här. 
 
Nu skall jag faktiskt gå och lägga mig. Jag vet, klockan är bara halv nio men jag är så galet trött efter den här dagen. Dessutom försvinner en timmas sömn i natt och bara tanken på att sova en timma mindre gör mig redan nu lite "upprörd" och eftersom jag ändå inte har något bättre för mig kan jag lika gärna gå och lägga mig. Det enda som händer är ju att vaknar tidigt imorgon bitti och det gör inget för somnar jag lättare i morgonkväll. 
 
Hoppas ni har en härlig kväll :) 
 
/En glad, inspirerad, förhoppningsfull, lycklig och väldigt trött JHH
 
Detta vackra ställe