Testund i ensamhet

Teet är upphällt i den lilla tebringaren. En blå, blommig tekopp står framdukad tillsammans med en liten skål jordgubbar och vindruvor, bröd, knäckebröd, smör och ost. Hon sätter sig vid stolen men rester sig med en gång för att hämta yatzyt hon glömt i skåpet. Hon häller upp teet i tekoppen och tillsätter en skvätt mjölk och låter sedan teet stå, det är för varmt för att kunna drickas med en gång. Hon smakar på en jordgubbe som smakar moget. I bakgrunden går radion, Belgien spelar mot Panama, det är VM. 
 
Hon tar knäckebrödet, breder på smör, lägger på ost, två gurkskivor och en liten tomatbit. Tar en klunk vatten, slår det första slaget med tärningarna. Tre ettor. Ytterligare en etta i andra slaget och i tredje ytterligare en. Hon skriver 5 på ettor. Tar upp tekoppen, doftar, tittar ut genom fönstret där himlen är grå och träden gungar något av den hårda vinden. I kväll är det skönt att sitta inne och dricka te, tänker hon och suckar trött samtidigt som ställer ner koppen, fortfarande för varmt för att dricka. Tar en tugga av knäckebrödet och slår sedan ytterligare ett slag. 
 
 
Hade den här lilla texten varit med i en bok, eller den här lilla scenen varit uppspelad i en film hade man tyckt att det möjligtvis varit något mysigt men framförallt hade det i bakgrunden (om det var film) spelats en sorglig pianostycke (om det var jag som hade regiserat filmen) eller om det varit ur en bok hade det beskrivits men en sorglig ton i texten. 
 
Jag sitter och funderar på vad det är som gör att något som för vissa kan upplevas som sorgligt för andra bara är skönt. 
 
Jag antar att skillnaden är om ensamheten är självvald eller inte. Någon trivs att vara ensam och störs då inte av att sitta ensam, dricka sitt te och spela sitt yatzy utan att uppleva det ensamt, för någon annan skär det i hjärtat när hon häller upp sitt te i den ensamma koppen och hade hellre velat hälla teet från den lilla karaffen, som faktiskt rymmet två koppar alldeles perfekt, i just två olika tekoppar i stället för att själv behöva dricka två koppar efter varandra. 
 
Och för mig då? Hur känner jag i kväll? I kväll hade jag inte orkat dela denna stund med någon annan. I kväll känns det bra att bara ha mina egna tankar, VM på radion och göra saker i min egen takt.
 
Teet är nu slut, jordgubbarna snart uppättna och av de, något sura, vindruvorna är det bara tre kvar. Jag har haft en skön stund här hemma med lite chatt och några omgångar Yatzy. I kväll har det varit alldeles lagom. 

Kommentera här: